Van tijd tot tijd verschijnen er nieuwe producten op de markt van gezonde voeding en voedingssupplementen, die zowel een grote groep aanhangers als evenzoveel felle tegenstanders krijgen. Meestal zijn dit exotische planten, waaraan de Maca wortel, afkomstig uit de Peruaanse Andes, die daar al honderden jaren bekend en veel gebruikt wordt, nu ook is toegetreden. Het wordt niet alleen gebruikt als een belangrijk onderdeel van de natuurlijke geneeskunde, maar ook als een element van een gezonde voeding, speciaal aanbevolen voor mannen, bij wie het onder andere een gunstig effect heeft op de potentie.

Maca wortel – oorsprong en traditioneel gebruik

De Maca-wortel is een plant die groeit in zeer specifieke en moeilijke omstandigheden, in het hoger gelegen Andesgebergte, op hoogtes tot 4000 m boven de zeespiegel. Het behoort tot dezelfde groep als de Brusselse spruiten, rapen en broccoli, die we zo mooi vinden. Het kan ook gevonden worden onder vele andere namen, peper gras, peper kruid, ginseng, papaver of gewoon matzah. Het uiterlijk lijkt op dat van een radijs dat rechtstreeks uit de zaden groeit, de smaak is vergelijkbaar met die van mierikswortel en het eetbare deel is de wortel, die verkrijgbaar is in verschillende kleuren, van wit, rood, crème of rood tot zwart. Maca werd al 2000 jaar geleden in Peru gecultiveerd en waardeert zijn uithoudingsvermogenverhogende eigenschappen die nodig zijn om op zo’n grote hoogte te leven.

Maca wortel – samenstelling

Deze plant heeft de markten voor voedingssupplementen over de hele wereld veroverd, voornamelijk door zijn unieke samenstelling, rijk aan voedingsstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid. Ze zijn niet alleen zeer goed verteerbaar, maar zorgen ook voor een stevige dosis energie, en studies hebben aangetoond dat de Maca wortel maar liefst 60% koolhydraten, 10% eiwit, 8% voedingsvezels bevat, die perfect de werking van het spijsverteringsstelsel en slechts 3% vet reguleert. We vinden er onder andere:

 • een hele reeks waardevolle fytosterolen, aminozuren en vetzuren, verzadigd en onverzadigd, waaronder die van de Omega-6-familie, die essentieel zijn voor het goede verloop van de stofwisselingsprocessen en die ook het cholesterolgehalte in het bloed verlagen;
 • vitaminen, B1, thiamine, B2, riboflavine, B3, niacine en vitamine C;
 • mineralen zoals zink, selenium, mangaan, ijzer, koper, mangaan en boor;
 • glucosinolaten, die het lichaam beschermen tegen het risico op kanker.

Het belangrijkste is echter dat ze zelfs in perfect afgestemde doses zijn, dat ze volledig voldoen aan de dagelijkse vraag en dat ze ook de juiste verhoudingen ten opzichte van elkaar behouden.

Macawortel – gezondheidseigenschappen

Deze samenstelling heeft natuurlijk invloed op de gezondheidseigenschappen van deze plant, die zeer breed zijn, en de wortel zelf heeft niet alleen invloed op de potentie of vruchtbaarheid, maar helpt ook bij de behandeling en preventie van vele andere ziekten. Allereerst is het de moeite waard om aandacht te besteden aan eigenschappen zoals:

 • het verhogen van de weerstand van het lichaam tegen hoge fysieke en mentale inspanningen;
 • hulp bij het omgaan met ernstige stress;
 • regulering van de hormonale economie;
 • het verhogen van het fysieke uithoudingsvermogen, waardoor het wordt aanbevolen voor consumptie door sportbeoefenaars, versnelt het regeneratieproces na intensieve training;
 • het effect op de toename van het zuurstofgehalte in het bloed en, als gevolg daarvan, een betere oxygenatie van het lichaam. Het ondersteunt ook de werking van de bloedsomloop, voorkomt atherosclerose en verlaagt de bloeddruk;
 • verbetering van stemming en cognitieve functies, geheugen en concentratie;
 • ondersteuning van het immuunsysteem;
 • verwijdering van vrije radicalen;
 • bescherming tegen osteoporose door verhoging van de botdichtheid.

Een interessant kenmerk van pepergras is het gevarieerde, verschillende effecten op vrouwen en mannen. In het geval van het mooie geslacht, het helpt tijdens de menopauze, het verlichten van de vaak lastige symptomen, bescherming tegen de verwijdering van oestrogeen of het minimaliseren van de mogelijkheid van osteoporose. Bij mannen daarentegen is het verantwoordelijk voor de structuur en de groei van sterker spierweefsel en daarom wordt het zo graag gebruikt door krachtsporters.

Macawortel – effecten op de vruchtbaarheid en potentie

Recente wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat deze wortel een significant effect heeft op de toename en het langdurig behoud van de mannelijke seksuele functie. Dit is te wijten aan het feit dat de samenstelling ervan grote hoeveelheden eiwitten bevat, die nodig zijn voor het lichaam van actieve mannen. Het belangrijkste is om adequate doses arginine aan te bieden, het belangrijkste bestanddeel van rudimentaire vloeibare eiwitten, en een betere kwaliteit van het sperma heeft een directe invloed op een betere vruchtbaarheid. Arginine reguleert ook de bloedtoevoer naar de mannelijke geslachtsorganen, waardoor het veel gemakkelijker wordt om een normale, sterke en langdurige erectie te bereiken en te behouden, terwijl de seksuele begeerte toeneemt. Natuurlijk is het positieve effect van de Maca wortel niet alleen beperkt tot mannen, en vrouwen, die ook hun vruchtbaarheid willen verbeteren, willen er net zo graag naar streven.

Maca wortel – Adviezen en gebruik

De effectiviteit van de root wordt grotendeels bevestigd door de meningen van de gebruikers, die op het internet te vinden zijn. Deskundigen staan er wat sceptischer tegenover en studies die tot nu toe zijn uitgevoerd, hebben de impact ervan op de vruchtbaarheid en potentie nog niet volledig bevestigd. Ze lijken eerder toe te nemen als gevolg van de levering van een grote hoeveelheid van de bovengenoemde ingrediënten aan het lichaam, zodat het effect nog steeds als grotendeels positief kan worden beschouwd.

De meest voorkomende vorm van deze plant in winkels is het wortelpoeder, dat kan worden gemengd met water of sap om de smaak te verbeteren. Zo’n voedzame drank kan het beste gedronken worden op een lege maag, 15-20 minuten voor de eerste maaltijd, wat de opname van voedingsstoffen in de drank vergemakkelijkt. De maximaal aanbevolen dagelijkse hoeveelheid paprikagras is maximaal 1 – 2 theelepels in het geval van poeder of 225 g geconcentreerde stof, verdeeld in 3 doses. Het zal echter veel handiger zijn om eenvoudigweg voedingssupplementen te gebruiken die het in de samenstelling hebben, in goed geselecteerde sterke doses, en twee van hen, die de grootste populariteit genieten, zijn:

 • Eron Plus – een product met een uitgebreid effect, dat niet alleen de seksuele prestaties verbetert, maar ook een sterke erectie garandeert en de intensiteit van de seksuele ervaring en testosteronproductie verhoogt, zonder enige bijwerkingen.
 • Testolan – de meest veelzijdige in gebruik, dankzij welke in aanvulling op de groei van libido kunnen we ook rekenen op snellere effecten van de opleiding om uit te breiden onze massa en spiersculptuur, waardoor meer energie te oefenen.