Ondanks de opkomst van honderden, zo niet duizenden nieuwe geneesmiddelen en de snelle ontwikkeling van de geneeskunde per jaar, willen we nog steeds de traditionele variëteiten ervan, de volksgeneeskunde, met inbegrip van de geneeskunde uit het Verre Oosten, bevorderen. We putten er voluit uit en gebruiken kruiden die er populair in zijn, en een van hen is Ashwagandha, met talrijke, bewezen therapeutische eigenschappen. Het is de moeite waard om het in uw dieet te introduceren, en de verkregen resultaten zullen op zijn minst verrassend zijn.

Ashwagandha – oorsprong en samenstelling.

Ashwagandha (Withania somnifera), in ons land bekend als de Sleepy Ginseng of Indiase Ginseng is een plant uit India, behorend tot de Solanacea familie. Het kan worden gerekend tot de populairste kruiden die in Ajuwerda worden gebruikt, d.w.z. de oude Indiase geneeskunde, die voornamelijk gebruik maakt van zijn wortel en vruchten, donker oranje of rood, die enigszins doet denken aan bessen. Ze hebben een vrij karakteristieke en zeer onaangename geur, verbonden met de naam, wat in het Sanskriet de geur van een paard betekent.

Het dankt zijn genezende eigenschappen aan zijn samenstelling, vol met werkzame stoffen, waardoor het een adaptief effect heeft en vele kwalen in ons lichaam voorkomt. Het heeft een gunstig effect op de algemene gezondheid, het verbeteren van de werking van individuele organen, het versterken van de immuniteit en het effectief verminderen van stress. De belangrijkste componenten zijn vitaminen en glycitanolen, stoffen die qua structuur vergelijkbaar zijn met vitamine A, met antibacteriële, anti-kanker, anti-stress en antioxidant eigenschappen. Daarnaast bevat de pokkengroet waardevolle fytosterolen, alkaloïden, fenolzuren, coumarines en grote hoeveelheden ijzer.

Ashwagandha – waarvoor het kan helpen

De belangrijkste actie van deze plant is zeker het versterken van het immuunsysteem en het beschermen van ons lichaam tegen verschillende infecties. Het is echter niet de enige toepassing, en overal waar het wordt geteeld, wordt het al eeuwenlang gebruikt als een specificiteit met een uitzonderlijk breed spectrum dat onder andere effectief is op het gebied van onder andere:

  • snelle regeneratie van het lichaam na veel inspanning, verbetering van niet alleen de fysieke, maar ook de mentale conditie, wat bevorderlijk is voor een betere concentratie, waardoor mentaal werk wordt vergemakkelijkt;
  • stressreductie en het gehalte aan glycitaniden ondersteunt de goede werking van het zenuwstelsel. Het verlicht de symptomen van stress en andere nerveuze aandoeningen, waaronder angststoornissen, waardoor het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen, zodat u met succes verschillende ashwagandha preparaten kunt gebruiken bij de behandeling van psychische aandoeningen. Recente studies hebben ook de werkzaamheid aangetoond bij de behandeling van Alzheimer ziekte en andere soortgelijke neurodegeneratieve ziekten;
  • werk van het hart en het hele bloedsysteem, ashwagandha, dankzij de grote hoeveelheid ijzer in de samenstelling, helpt om het niveau van “slechte” LDL-cholesterol en bloeddruk, die beschermt tegen hartaanvallen, beroerte of atherosclerose te verlagen;
  • Het wordt gebruikt om reumatische aandoeningen, artritis en ontstekingen in de gewrichten te verlichten;
  • astma of rinitis van de bovenste luchtwegen;
  • Versterking en groei van spierweefsel, daarom wordt het zo vaak gebruikt door sporters;
  • regulering van veel interne organen, alvleesklier, maag, nieren en lever;
  • het hormonale systeem, met name de werking van de schildklier en de voortplantingsorganen. Bij vrouwen voorkomt het menstruatiestoornissen;
  • het vertragen van de processen van natuurlijke veroudering van het lichaam;
  • Het remmen van de groei van veel kankers, waaronder colorectale kanker, alvleesklier en borstkanker, wordt gebruikt als ondersteuning bij chemotherapieprocessen.

Ashwagandha – goederen voor typisch mannelijke problemen

Het lijkt erop dat ashwagandha een ideale plant is, maar wij, als jongens, zijn vooral geïnteresseerd in de effectiviteit ervan bij het behandelen en voorkomen van typisch mannelijke aandoeningen. Het valt niet te ontkennen dat we steeds vaker met hen in contact komen, ongeacht de leeftijd, en zelfs twintigjarigen lijden vandaag de dag aan potentie- of erectiestoornissen. Een Indiase ginseng, een afrodisiacum met een heilzame invloed op het libido, die ook het niveau van testosteron verhoogt, kan helpen om ze op te lossen. Studies hebben aangetoond dat bij mannen met een laag aantal spermatozoën met maar liefst 40 procent, en in de rest met meer dan 15 procent, de resultaten het gebruik van extracten van deze plant aanmoedigen. Dit is te wijten aan het feit dat ashwagandha gevaarlijke vrije radicalen uit het lichaam verwijdert en tegelijkertijd de spieren versterkt, de werking ervan kan worden beschouwd als volledig alomvattend.

Ashwagandha – dosering en gebruiksaanwijzing

Er zijn vele manieren om trage groeten te consumeren, in de vorm van poeder, dat een aanvulling is op andere gerechten of een basis voor het maken van dranken, of in de vorm van minder lastige tabletten. In ieder geval mag de aanbevolen dosis van maximaal 300-500 mg per dag niet worden overschreden. Bijwerkingen hiervan kunnen behoorlijk lastig zijn, zoals het verhogen van het niveau van sommige hormonen, ashwagandha is niet aan te raden voor mensen met schildklierziekten. Het mag ook niet worden gebruikt door zwangere vrouwen en mensen die sterke anti-epileptica, slaap- en kalmerende middelen gebruiken, met wie ze kunnen interageren.

Zeker het best geaccepteerd door het lichaamsvorm is Testolan, een modern supplement, aanbevolen voor mannen die klagen over de bovenstaande klachten van mannen. Naast Indiase ginseng zijn er nog vele andere stoffen die de seksuele prestaties verbeteren, de Maca wortel, de foelie en de fenegriek. Dankzij hen kunnen we rekenen op libido op het hoogste niveau, veel energie, niet alleen voor seks, maar ook voor oefeningen die de fysieke conditie verbeteren en spiermassa ontwikkelen.